Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΘΙΓΓΑΝΩΝ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

Tα ίδια Παντελάκι μου !!!

Ξανά,  με ανησυχητικές ειδήσεις και ενέργειες  από τον καταυλισμό των αθίγγανων -  Ρομά στο Καρακόνερο.

Κουράστηκα βαρέθηκα κι αηδίασα να το ακούω!!

Αγανακτώ το ίδιο όμως, όταν ακούω προτάσεις που οδηγούν σε ρατσιστική συμπεριφορά (Να τους διώξουμε…να τους …μπαρκάρουμε κλπ).
Δεν δικαιολογώ τη συμπεριφορά τους, και κυρίως την παραβατική, που φτάνει σε υψηλό κίνδυνο καθημερινά.
Όμως, πέραν των ευθυνών των ιδίων των αθίγγανων, εμείς ως τόπος (τοπική ηγεσία), είμαστε θεατές  και κυρίως ακούμε συνεχώς όχι ΕΜΕΙΣ, αλλά ΑΥΤΟΙ έχουν την αρμοδιότητα !! Λογική Ποντίου Πιλάτου.

Πριν καταθέσω την πρότασή μου, να υπενθυμίσω τα παρακάτω:

Το έτος 2000 η Ρόδος μας διασύρθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως τόπος ανάλγητος στο θέμα των Αθίγγανων
Αμέσως τον γραφείο  του τότε Πρωθυπουργού κ. Σημίτη ζήτησε από το Δήμο Ρόδου  άμεσα να δώσει λύση .
Είχα   την τιμή να μου αναθέσει ο τότε Δήμαρχος  Γ. Γιαννόπουλος  την ευθύνη συνεννόησης με τον αρμόδιο σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Φρέντη Στάμου για την εξειδίκευση και χρηματοδότηση της προσπάθειας που είχε πλέον  εθνικό ενδιαφέρον και κίνδυνο   διασυρμού ως χώρα  σε ευρωπαϊκό επίπεδο.και για τη Ρόδο αρνητικό αντίκτυπο στη τουριστικής της εξέλιξη.
Πήγαν καλά όλα ,άμεσα το υπουργείο (τότε Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., με την ασφάλεια των ευρωπαϊκών πόρων), θα χρηματοδοτούσε έργα για βασικές υποδομές (φωτισμό, νερό, περίθαλψη, κλπ), και κυρίως όμως  άμεσα θα παραχωρούσε λυόμενους οικίσκους  που είχε προμηθευτεί για τις ανάγκες που προέκυψαν από το μεγάλο σεισμό της Αθήνας το 1999.
Δυστυχώς η …κατάληξη : απολύτως τίποτα

Δεν καταφέραμε σε ένα νησί των 1.400.000 τετραγ.χλμ να βρούμε χώρο για να  χωροθετήσουμε  για προσωρινή εγκατάσταση 200 συμπολίτες μας, ακόμη και στη κορυφή του Ατταβύρου  να λέγαμε, θα υπήρχαν αντιδράσεις. Μάλιστα οι τότε δήμαρχοι δεν είχαν καν το ενδιαφέρον …αφορούσε μόνο τη πόλη της Ρόδου ;;;

Δεν υποτιμώ το φόβο και την ανησυχία των πολιτών, που όμως πηγάζουν από την μη εμπιστοσύνη  στις αρχές, ότι θα παρακολουθούν την προσπάθεια συνεχώς, και με στόχο τη σταδιακή ενσωμάτωση των αθίγγανων στον κοινωνικό ιστό. - Δυστυχώς δεν έχουν και άδικο.
Όσο για συσκέψεις δεκάδες …με την κατάληξη, δελτίου τύπου, όπου δηλώνεται η αποφασιστικότητα …για οριστική  λύση, που δεν έρχεται όμως ποτέ.

Ιδού η Ρόδος …τώρα, και συγκεκριμένα :

Αμέσως μετά την κατάθεση των ψηφοδελτίων (το μετά το αντιλαμβάνεσθε γιατί ;;;), ο σημερινός Δήμαρχος, να καλέσει τους υποψηφίους Δημάρχους να δεσμευτούν  και θα ήταν ευχής έργο ομόφωνα στα παρακάτω :
1. Στη χωροθέτηση (πιστεύω ότι πρέπει να είναι διαφορετικός ο χώρος διαβίωσης από το χώρο επαγγελματικής  δραστηριότητας.)
2. Στις υποδομές, συμπληρωματικές και σταθερές, που θα στοχεύουν στη γρήγορη και αξιόπιστη ενσωμάτωση.
3.  Χρονοδιάγραμμα, δεσμευτικό.

Εξάλλου, παραδείγματα θετικά έχουμε σε όλη την Ελλάδα και τοπικά  όπως στο πρώην Δήμο Πεταλούδων όπου έγινε σημαντική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και κυρίως σταδιακή ενσωμάτωση τους.
Η εξασφάλιση μάλιστα, συναινετικής λύσης από όλους τους υποψηφίους, προ των εκλογών, θα πρόσθετε πολλά στην αξιοπιστία τους ..
Η συγκυρία μάλιστα, ότι ο σημερινός Δήμαρχος δεν είναι υποψήφιος, αφαιρεί το τυχόν επιχείρημα πολιτικής σκοπιμότητας.

Τα δύσκολα μπορεί να γίνουν αρκετά ευκολότερα, αρκεί να  το θέλουμε  πραγματικά.
Το να εξαγγέλλουμε γενικώς και αορίστως, δε πείθει κανένα.
Εύχομαι και ελπίζω να δούμε το δια ταύτα και σε δύσκολα θέματα.

Υ.Γ. :  Οφείλω να καταθέσω την αρνητική  μου εμπειρία στην προσπάθεια  του σημερινού   Δημάρχου  να δώσει λύση το έτος 2011  όπου ελάχιστοι  στηρίξαμε  την  προσπάθεια, τόσο εντός του Δ.Σ όσο και εκτός …(η γνωστή τακτική ..Πόντιων Πιλάτων ). Ούτε καν  συζητήθηκε ξανά  νέα πρόταση.





        ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΑΒΒΗΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Είμαι στη διάθεση σας για σχολιασμό και συζήτηση